Å ansette i EPF/ENK

17 november, 2021by Hans A Kahn

Kan man ha ansatte i et enkeltpersonforetak?

I motsetning til hva mange tror, ​​er det fullt mulig å ha ansatte i et enkeltpersonforetak, men på grunn av hvordan denne selskapsformen fungerer, er det ikke noe vi anbefaler.

I et enkeltpersonforetak er eieren personlig ansvarlig for selskapets økonomi. Du må for eksempel betale all gjeld som bedriften har bygget opp fra egen lomme ettersom det juridisk sett ikke er noe skille mellom deg og bedriften.

Et enkeltpersonforetak er som nevnt, i motsetning til et aksjeselskap ikke en egen juridisk person. Dermed medfører det personlige ansvaret som ligger på eieren langt større risiko dersom det skulle skje noe.

Vær derfor nøye med hvem du ansetter og at du kan stole på vedkommende.

Da kan man alternativt starte et handelsselskap I stedet, som er en selskapsform som fungerer på samme måte som et enkeltpersonforetak. Forskjellen er at man kan være flere eiere i et handelsselskap, og da tar hver eier et likeverdig ansvar for bedriftens økonomi.

 

Registrer deg som arbeidsgiver

Hvis du likevel bestemmer deg for å ha ansatte i enkeltpersonforetak, må du først registrere deg som arbeidsgiver. Dette er gratis og bør gjøres første gang du ansetter noen i bedriften.

Du må da levere arbeidsgivererklæring hver måned.

Der fyller du inn hvor mye lønn og ytelser du har betalt ut samt hvor mye inntektsskatt og arbeidsgiveravgift du har trukket for de ansatte.

Husk å regne litt på hva det vil koste deg å ha en ansatt i bedriften før du bestemmer deg. Når du ønsker ansatte i en enkeltbedrift kan du velge mellom fast ansettelse eller åremål.

Du bør også skrive en arbeidskontrakt hvor du og den ansatte blir enige om hvilke ansettelsesvilkår som gjelder. Får du hjelp av en person som eier eget selskap trenger du ikke registrere deg som arbeidsgiver.

Det betyr at vedkommende betaler egne arbeidsgiveravgifter og sin skatt. Du blir altså ikke arbeidsgiver hvis du ansetter noen på denne måten. Det er imidlertid viktig at du sjekker at vedkommende er godkjent for F-skatt.

Ellers er du ansvarlig for arbeidsgiveravgift. Det kan være en kjedelig og dyr overraskelse. Så sørg for å dobbeltsjekke så du vet hva som gjelder for deg.

Å bli arbeidsgiver høres mer komplisert ut enn det er. Det du egentlig må huske på er at du registrerer deg og at du sender inn arbeidsgivererklæringen når du skal.Ved å levere denne viser du hvor mye du har betalt i arbeidsgiveravgift og hva du har trukket i skatt for dine eller dine ansatte.

 

Hvem kan man ansette i et enkeltpersonforetak

Hvis du har en ektefelle som arbeider i enkeltpersonforetaket ditt, vil han eller hun ikke regnes som en ansatt.

Da skal overskuddet i stedet fordeles mellom dere på skattemeldingen, basert på hvor mye hver av dere har jobbet.

Merk at dette ikke gjelder samboer. En samboer som jobber i enkeltpersonforetaket må ansattes på vanlig måte, med alle krav og rettigheter dette medfører.

Alle ansatte har krav på rettighetene som står I arbeidsmiljøloven og ferieloven.

Det innebærer blant annet at du må utbetale lønn og feriepenger, trekke skatt av ansattes lønn,betale arbeidsgiveravgift til myndighetene, og i tillegg sette opp en tjenestepensjon og en HMS-plan.

En arbeidsgiver plikter å:
 • Skrive arbeidskontrakter for alle ansatte.
 • Levere a-melding hver måned, med informasjon om blant annet lønn, arbeidsgiveravgift og skattetrekk for alle ansatte.
 • Opprette en egen skattetrekkskonto i banken og trekke skatt fra ansattes lønn (forskuddstrekk) som du betaler videre til myndighetene annenhver måned.
 • Melde fra til Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (også når en ansatt slutter).
 • Sette opp en HMS-plan.
 • Betale arbeidsgiveravgift til myndighetene annenhver måned.
 • Tegne yrkesskadeforsikring for alle ansatte.
 • Opprette tjenestepensjonsordning, kalt obligatorisk tjenestepensjon (OTP).
 • Betale sykepenger de første 16 dagene av arbeidsforholdet. Deretter er det NAV som har ansvar.
 • Gi lønnet eller ulønnet permisjon i forbindelse med fødsel, visse typer utdanning og mer.
 • Følge gjeldende regler o overtid.
 • Alle ansatte har I tillegg krav på ferie I henhold til ferieloven.

 

Vi hjelper deg å starte din bedrift

Uansett om du har tenkt å ansette noen i din bedrift eller ikke, kan vi hjelpe deg med å starte ditt eget firma. Vi tar oss av hele prosessen slik at du slipper å tenke på papirarbeid og byråkrati.

Det er fort gjort å fylle inn feil informasjon slik at søknader ikke godkjennes av myndighetene. Derfor hjelper våre eksperter med å påse at alt fylles I korrekt før søknaden sendes inn til myndighetene for registrering.

Du vil også få tildelt en personlig rådgiver som du kan konsultere dersom det er noe du lurer på med din bedrift. Benytt anledningen til å starte ditt enkeltpersonforetak nå, slik at du kan komme I gang med virksomheten på bare noen få dager.

Hans A Kahn

NBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
c/o Brenna Døsserødveien 87 3118 TØNSBERG
Følg oss
Sosiale medier
SBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
Kom i kontakt
Følg oss på sosiale medier

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.