Bedriftskonto i EPF

22 november, 2021by Hans A Kahn

Det er mye å tenke på når du starter egen bedrift.

Få ting er så viktig som hvordan du styrer bedriftens økonomi.

Når det gjelder en bedriftskonto i et enkeltpersonforetak, skiller denne seg noe fra andre selskapsformer da bedriften og den næringsdrivende juridisk sett er samme person og du dermed er personlig ansvarlig for selskapets totale økonomi og gjeld.

Så hvordan velger du riktig firmakonto dersom du har et enkeltpersonforetak?

For å kunne skille mellom privatøkonomi og bedriftens, anbefales det alltid at du har en bedriftskonto. Ikke minst for å ha kontroll over innkjøp og fakturering knyttet til bedriften.

En løsning mange velger ved oppstart er å knytte en ny konto til sin private konto. På denne måten har du en egen konto dedikert til bedriften på en kostnadseffektiv måte.

Det er på ingen måte ulovlig å bruke en privat konto som firmakonto for et enkeltpersonforetak.

Dagens hvitvaskingslovgivning krever imidlertid at du oppgir formålet med kontoen. Dette kan bestride bankens vilkår for private kontoer, som er hverdagsøkonomi og ikke næringsvirksomhet.

 

Skaff en komplett bedrifts- Firmapakkeløsning

Dersom du har satt et budsjett for bank, finans og lignende, tilbyr de fleste banker såkalte bedriftspakker. Disse inkluderer firmakonto, firmakort, bankoverføring, samt personlig service og rådgivning.

Du kan også velge å kjøpe enkelttjenester som firmakonto, investeringskonto og de ovennevnte tjenestene hver for seg, men dette medfører som regel mer kostnader enn prisen på en komplett firmapakke.

Du kan med fordel rådføre deg med banken din om hvilken løsning som passer best for din situasjon og bedrift.

Det finnes også selskaper som spesialiserer seg på å hjelpe folk i oppstartsfasen og hjelper deg med å sette opp en bedriftskonto slik at alt går på skinner.

Et annet element du kan bruke for din bedrift, og som banken din kan hjelpe med, er om du trenger et bedrifts- firmalån.Dette gjøres vanligvis i ett av to forskjellige scenarier: Økonomisk bistand for å starte et selskap, eller hvis du trenger å tilføre mer kapital til et eksisterende selskap.

 

Hva koster en bedriftskonto?

Som nevnt er en pakkeløsning som regel billigere enn å legge til separate tjenester individuelt. Prisene varierer fra bank til bank, men de fleste aktører tilbyr en såkalt grunnpakke som dekker de fleste behovene til en liten bedrift.

I gjennomsnitt kan det anslås at kostnaden for en slik pakke er NOk 100,- / måned, og mange banker tilbyr det første året gratis.Skulle du se at du trenger ekstra verktøy, kan du vanligvis legge til ekstra tjenester mot en kostnad.

Blant disse kan du velge separat å supplere tjenestene som inngår i pakken du har valgt.Noen av de vanligste tilleggstjenestene er:

  • Bankgiro
  • Direkte belastning
  • Flere kredittkort
  • Vipps
  • Nettbank
  • E-regnskap
  • Bedriftskreditt eller brukskonto
  • Rådgivning og annen service

For bankoverføringer er det vanligvis en fast månedlig kostnad og et gebyr for hver transaksjon på 1-3 Kr.

 

Kan hvem som helst åpne en bedriftskonto?

Dersom en ikke har vanskjøttet seg økonomisk tidligere, har alle rett til å åpne bankkonto I henhold til lovgivningen.

I Norge har alle rett til å opprette en innskuddskonto i en norsk bank og rett til å benytte bankens betalingssystem på vanlige vilkår.

Du trenger et norsk fødselsnummer (personnummer) eller et norsk D-nummer for å kunne åpne bankkonto I Norge.

Du skal og kunne legitimere deg med gyldig legitimasjon.

I 2018 ble hvitvaskingsloven (AML) innført og har som formål å bekjempe finansiering av terror og hvitvasking av penger.

Loven har ført til en sterkere kontroll med transaksjoner. Foreligger det mistanke om, eller fare for kriminalitet, er det bankens plikt å undersøke dette, og de har da rett til å stenge kontoen. 

 

I konklusjon

Man kommer ikke utenom at økonomien er en av hjørnesteinene i alle bedrifter. Dermed blir en bedriftskonto er et elementært verktøy for kontroll over økonomien.

Så enten du trenger en bedriftskonto, et bedriftslån eller rett og slett råd og tips om emnet, er det en rekke finansinstitusjoner som tilbyr dette.

Som nevnt finnes det og bedrifter som spesialiserer seg på å hjelpe nye og fremtidige gründere med sin økonomistyring.

Så sørg for at du gjør grundig research slik at du vet hva som gjelder. Planlegging er gull, og med et budsjett og godt forarbeid kan du gardere deg mot uventede utgifter og ubehagelige

Hans A Kahn

NBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
c/o Brenna Døsserødveien 87 3118 TØNSBERG
Følg oss
Sosiale medier
SBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
Kom i kontakt
Følg oss på sosiale medier

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.