Hva koster det å starte egen bedrift?

17 november, 2021by Hans A Kahn

Kanskje er du en av de mange som bærer på en drøm om å ta grep om sitt eget liv. Å skape en trygg situasjon, økonomi og fremtidig stabilitet.

Helt enkelt å være sin egen sjef og eie sin tid.

Har du I tillegg en forretningside I kombinasjon med gründerånden som skal til for å lykkes I forretningsverden?

Da er den beste måten å realisere seg selv og sine drømmer rett og slett å starte egen bedrift.

Men hvor skal du I det hele tatt begynne? Det er mange elementer som spiller inn når man skal bli egenforetaker. I denne artikkelen skal vi ta for oss hvilke kostnader du kan forvente for å bygge et stabilt fundament for din bedrift.

 

Enkeltpersonforetak – hva koster det?

Skal du starte et enkeltpersonforetak er det viktig at du lærer deg å ha kontroll på økonomien.

I motsetning til andre bedriftsformer, som for eksempel aksjeselskap er økonomien I et enkeltpersonforetak ikke adskilt fra din personlige økonomi. Du og firmaet  er juridisk sett samme enhet.

Dermed er du personlig ansvarlig for selskapets økonomi. Du risikerer dermed å miste alt du eier og har dersom du misligholder bedriftens økonomi.

Selve kostnaden for å starte en bedrift varierer avhengig av hvilken bedriftsform man velger.

Å registrere et enkeltpersonforetak er gratis for de aller fleste. Men dersom du kjøper inn ferdige varer for videresalg, skal ta pant i varelageret ditt og/eller har minst fem ansatte, må du registrere deg i Foretaksregisteret også. Det koster 2250 kr.

Alle ENK kan gjøre det om de vil, men du  gjøre det dersom du: (1) Kjøper inn ferdige varer for å selge disse videre (2) Har minst fem ansatte og/eller (3) Skal ta pant i varelageret ditt.

For et aksjeselskap derimot kreves det at man har et aksjekapital på minst 30.000,- som skal settes inn på en bedriftskonto.

 

I oppstartsfasen

Sannheten er at det er nærmest umulig å forutse hvilke kostnader man kommer til å ha I oppstarten av en bedrift.

Det er derfor viktig at man planlegger nøye, gjør nødvendige undersøkelser, samt har et budsjett for oppstartsfasen.

Ikke minst er markedsføring en av de mest vesentlige, men samtidig uforutsigbare elementene som avgjør om man lykkes eller ikke med å finne og nå ut til rett kundebase.

I tillegg må man beregne å investere i utstyr og annet som trengs for å kunne drive innenfor den bransjen man har valgt.

I starten, når du skal etablere bedriften din, er det dels vanskeligere å vite hvilke utgifter man får. Og dels umulig å forutse et fullstendig fravær av inntekter.

Derfor kan du ikke regne med inntekt når du lager et såkalt oppstartsbudsjett. Men må i stedet regne med de faste pengene som du helt sikkert vet at du må investere i selskapet.

Avhengig av hvilken type bedrift du velger å starte, vil det oppstå relativt høye engangskostnader under etableringen. Dette er helt normalt. Det er en investering å starte et enkeltpersonforetak. Det er egentlig ingen forskjell på privatøkonomi og bedriftsøkonomi . Dette gjør det ekstra viktig å holde styr på økonomien når du er enkeltperson. Til å begynne med må man investere i ting som er nødvendig for at bedriften skal gå rundt.En datamaskin og telefon for å kunne motta bestillinger, samt en nettside og kanskje en Facebook-side. Dette medfører selvfølgelig utgifter, men man kan ikke regne med å tjene penger dersom man ikke investerer noe I bedriften.

 

Sett opp et budsjett – få bedre kontroll

For at økonomien skal være stabil og for at du skal ha orden og finne ut om inntekter, kapital, utgifter, gjeld med mer, er et budsjett et fantastisk verktøy man kan benytte seg av.Et budsjett er en fremtidsprognose for, samt en planlegging av økonomien. Det kan sies at den egentlig bare inneholder en grundig oversikt over selskapets økonomi i dag og for en spådd fremtid. Verre enn så er det ikke.

Selv om oppstarten av en bedrift alltid er den vanskeligste. I oppstarten tar det som regel tid før bedriften tjener penger. Det finnes mange måter å få økonomisk støtte I oppstarten av bedriften din. Sjekk hva slags støtteordninger du kan søke på eller hvilke avdrag du kan få på selskapet.

Er du usikker, eller lurer på noe når det gjelder å starte egen bedrift kan du kontakte oss for et gratis personlig strategimøte. Der hjelper vi deg å utvikle din forretningside og hjelper deg med hva du enn måtte lure på.

Hans A Kahn

NBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
c/o Brenna Døsserødveien 87 3118 TØNSBERG
Følg oss
Sosiale medier
SBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
Kom i kontakt
Følg oss på sosiale medier

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.