Omdanne EPF til AS

17 november, 2021by Hans A Kahn

Mange som driver enkeltpersonforetak går etter hvert over til aksjeselskap når virksomheten begynner å vokse.

Det er mange fordeler med å endre selskapsform til aksjeselskap når du begynner å gå med overskudd i virksomheten.

Du får blant annet mulighet til å hente inn aksjonærer, ta ut utbytte og lønnsfordeler. I tillegg slipper du også å være personlig ansvarlig for selskapets økonomi.

Du kan overføre en virksomhet og virksomhetens eiendeler fra et enkeltpersonforetak til et aksjeselskap uten direkte skattemessige konsekvenser.

Da må du foreta en såkalt underprisoverføring. Dette innebærer at formuen overføres til ligningsverdiene.

For bedrifter med ansatte er aksjeselskap (AS) den vanligste selskapsformen.

De juridiske og økonomiske fordelene veier tyngre enn ulempene som finnes i for eksempel enkeltpersonforetak eller handelsselskaper når det gjelder størrelse.

Det er derfor mulig å omdanne et enkeltselskap til et aksjeselskap. Juridisk kalles det å overføre et selskap til et aksjeselskap.

For at alt skal bli riktig kan det være lurt å ta hjelp i prosessen med å transformere din bedrift fra noen som har erfaring med dette fra før.

Her er det svært viktig å huske at det ikke bare er snakk om å overføre  NOK 30.000,- fra din individuelle bedrifts konto som aksjekapital.

Loven sier at pengene skal skattlegges når du setter dem inn som aksjekapital. Noe som betyr at du skal betale egenandel på summen.

Noe slikt er lett å overse, men veldig viktig fordi du er personlig ansvarlig for din individuelle bedrifts gjeld – inkludert skattegjeld.

 

Overføring av inventar og eiendeler

Hvis du har drevet et enkeltpersonforetak en stund, har du sannsynligvis akkumulert både eiendeler og gjeld.

Dette samlet inkluderer og omfatter alt du ønsker å overføre fra det gamle selskapet til det nye.

Her har du to alternativer å velge mellom. Enten kan aksjeselskapet kjøpe eiendelene til ditt enkelte selskap, eller du kan velge å overføre alt fra enkeltpersonforetaket til aksjeselskapet.

Også her skal selvfølgelig staten ha sin del, men du kan slippe unna forskuddstrekkforutsatt at:

  • Ditt nye aksjeselskap skal betale skatt av inntekt fra næringsvirksomhet
  • Hele virksomheten eller hele virksomhetsgrenen overføres til aksjeselskapet (dvs. ikke bare enkeltutstyr, tjenester eller produkter)
  • Alle aksjer i ditt nye AS er kvalifisert
  • Aksjeselskapet ikke går med underskudd.

I tillegg til aksjekapitalet er det dermed fullt mulig å gjennomføre en restrukturering uten å måtte skattlegge det enkelte selskaps formue.

 

Noe å tenke på – enkeltpersonforetak til aksjeselskap

I tillegg til de juridiske og tekniske aspektene knyttet til å endre selskapsform, er det mange andre ting du må ta tak i ganske raskt.

Et eksempel er forsikringer som tidligere sto på ditt enkeltpersonforetak, som nå vil gjelde for en helt annen juridisk enhet.

Det må derfor tegnes ny forsikring, og skal du ha ansatte i virksomheten trenger du også forsikring for disse.

En annen stor forskjell fra før er at du nå må betale lønn til deg selv i stedet for å ta ut penger direkte fra bedriftskontoen.

Skatteetaten krever også mer dokumentasjon (arbeidsgiveravgift, moms osv.) enn tidligere, og kanskje også med kortere intervaller enn du er vant til.

Hans A Kahn

NBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
c/o Brenna Døsserødveien 87 3118 TØNSBERG
Følg oss
Sosiale medier
SBF
Norsk Bedriftsformidling
Norsk Bedriftsformidling er Norges ledende start-up konsult. Med over 10 års erfaring, stort kontaktnett og bransjens skarpeste rådgivere hjelper vi store som små start-ups med å nå sitt fulle potensiale med skreddesydde handlingsplaner og smart branding.
Kom i kontakt
Følg oss på sosiale medier

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.

Copyright by Norsk Bedriftsformidling. All rights reserved.